Grup i rëndësishëm i lythave janë të ashtuquajturat Lytha të mprehtë, Lytha gjenitale ose Kondillomat (Condilomata Acuminata) të cilat krijohen me verpimin e tipeve të caktuara të HPV virusit në mukozën anogenitale, e shumë rralllë në mukozën e zbratësinës së gojës. Virusi bartet përmes rrugës gjinore dhe krijohen lytha të cilat më së shpeshti janë të zgjatura, të buta dhe me sipërfaqe jo të rrafshtë, e që shpesh varen dhe gjenden në bashkësi. Për shkak të infekcionit me HPV tek grat krijohen ndryshime në murin e mitrës e cila quhëNeoplazija intraepiteliale cervikale (NIC), e cila mund të kaloi në qa fë të mitrës.

Çka janë kondilomat dhe si hiqen ato?

Kondilomat janë rritje në ngjyrë të mishit ose të perhimtë të cilat më së shpeshti lajmërohen në pjesën gjenitale në kokë të penisit,në skrotum, në uretër ose në pjesën anale të meshkujt (në rrethin e anusit)..

Kondilomat tek meshkujt nuk duhet të jenë tejet të dukshme duke pasur para sysh se mund të jenë mjaft të vogla, të fshehura në lëkurën e penisit. Kondilomat mund të lajmërohen s fshika shumë të vogla.

ë disa raste lythat gjenital – kondilomat tek meshkujt tjanë vështirë të vërehen për shkak se janë të fshehura nën qime. Statistikat thonë se tek 50% e njeëzve të infektuar me HPV lythat gjenital kurrë nuk lajmërohen. Ndonjëhereë kondilomat duken mjaft jo karakteristike. Kondilomat tek meshkujt mund te manifestohen vetëm si pjesë e ngritur e lëkurës në pjesën gjenitale. Kondilomat lajmërohen në madhësi të ndryshme, veç e veç dhe në grupe.

Kondilomat në rrethin e penisit janë zakonisht lytha të butë, në maje perveç rastit kur lajmërohen në grup në formë të grumbullit.

Në rrethin e anusit kondilomat zakonisht janë të forta të ngritura në formë të gishtrinjeve. Shumica e kondillomave kanë pamje të butë të errët (ngjyrë të përhimtë të ndritshme) dhe formë e cila duket si lule lakër kur janë në grupe. Më së shpeshti kondillomat janë të ngritura mbi lëkurë, por kohë pas kohe lajmërohen edhe si ngritje e vogël e vërejtshme. Kondillomat mund të verehën me prekje përmes substancës së trashë në lëkurën tuaj.

Simptomat e lythave gjenital tek meshkujt mund të lajmërohen në çdo moshë, mirëpo rastet më të shumta të kondilomave shenohën tek meshkujt e moshës 17-33 vjet atëherë kur janë seksualisht aktiv. Kondilomat janë tejet infektues !! Rreziku që të infektoheni pas një kontakti seksual me personin i cili ka kondillome është 60%.

Kondilomat tek gratë ikanë simptoma të lythave gjenital, njejt si tek meshkujt por tek gratë lajmërohen shumë më shpesh. Lythat gjenitale tek gratë mund të gjinden në formë të pikave dhe fshikave jashtë, përreth dhe brenda vaginës, brenda buzeve (të medha dhe te vogla). Fshikat e vogla mund të lajmërhoen edhe thellë brenda në vaginë gjë që PAPA test (Papanikolau test), është i domosdoshëm për gratë e të gjitha moshave në mënyrë që të shmangen komplikimet të cilat mund të krijohen në qoftë se sëmundja nuk sherohet në mënyrë adekuate.

Heqja e kondilomave, shërimi i kondilomave

Egzistojnë opsione të ndryshmë për shërim të kondilomave – lythave gjenital në varshmëri nga madhësia dhe lokacioni i tyre. Në qoftë se konsultoheni me mjekun tuaj ai mund t’ ju këshilloj që sherimin ta bëni me medikamente, elektrokoagulim (ngrirje kondillomave), krioterapi (djegja e kondilomave) ose edhe heqje laserike. Gjithëashtu preparatet bimore mund shumë të bëjnë për heqje të suskseshme të kondillomave

Melemi i Maleve të Vjetra me sukses shëron kondilomat gjinor. Mirëpo për shkak të pranisë së tretësve organik si përbërës të domosdoshëm të balsamit nuk u rekomandojmë shërimin e kondilomave gjinore në membranë të mukozës (hapësirën e buzëve dhe brendësinë e vaginës). Kjo është për shkak se tretësit organik e grimcojnë membranën e mukozës kështu që mund të lajmërohen komplikime në formë të dëmtimeve, irritimit, djegjës dhe kruarjës. Në këtë rast tretmani e rekomandojmë ekskluzivisht vetëm në qoftë se kondillomat janë të lokalizuara në lëkurë nga ana jashtme e regjionit gjenital. Në këtë rast tretmani është i sukseshëm dhe në të shumtën e rastëve duke trajtuar kondilomat e jashtme vjen deri tek terheqja e atyre të brendshmëve.

terheqja e atyre të brendshmëve. Terapia me Melemi i Maleve të Vjetra për heqje të kondillomave, lythave gjinore aplikohet në këtë mënyrë.

  • Të lahet vendi i sëmurë me ujë të vakët dhe me sapun neutral.
  • Preparati të lyhet me shkopz të veshëve me vatë në fund në kondilomë prej 0.5-1 cm me shtresë të hollë.
  • Preparati në vete përmbanë tretës organik të cilët shpejt avullohen, kështu që pas shtresës së parë duhet të pritet 7 deri në 8 minuta që balsami të thahet në vendin e sëmurë dhe pas kësaj mundë të vazhdohet me aktivitetet.
  • Pas 12h pas lyerjes së shtresës së parë duhet të lyhet me shtresë të ardhshme të hollë në vendin e njejtë. Pra shtresë mbi shtresë. Prap duhet pritur 7 deri në 8 min që balsami të thahet në vendin e sëmurë dhe të vazhdohet me aktivitetet.
  • Veprimin duhet përsëritur deri sa në kondilome të vendosen 3 deri në 4 shtresa të holla njëri mbi tjetrin (2 herë në ditë më së miri para fjetjes ose në mengjes).
  • Gjatë asaj kohe kondiloma mund të laget edhe me ujë gjatë larjes por nuk guxon që të fërkohet (me brushë sfungjer e të ngjajshme).
  • Pas lyerjes me balsam të njejtin duhet lënë që të rrij 14 ditë rrjedhimisht duhet lejuar që substancat shëruese të balsamit të bëjnë punën e tyre. Të mos preket me dorë dhe të mos hiqet!!
  • Ditën e 15 të lyerjes së kondillomit me shtresë të fundit me kujdes grryjeni me dorë shtresat e balsamit dhe me lehtësi tërhiqeni. Nuk do të ju dhemb. Kondilomat do të zhduken apo në masë të madhe do të tërhiqen.
  • Në qoftë se ne fund ë heqjës së indit të sëmurë në mes të vendit të sëmurë mbeten ende kondilloma, bëni pauz 3 deri në 4 ditë dhe përsërisni veprimin duke vendosur tri shtresa njëra mbi tjetrën , një herë në dite dhe lëreni që balsami të veproj 10 ditë. Pas kësaj rrënja persëritni veprimin e heqjës.
  • Bëhuni këmbngulës dhe ne u garantojmë shërim të sigurt.

Klikoni KËTU dhe porositni Melemi i Maleve të Vjetra për Lytha Gjinore MENJËHERË !