Shputat ë Kembeve (Tinea Pedis) Shputa atletikë (Tinea Pedis) paraqet goxha infekcion të madh dhe papërshtatshëm fugal i cili lajmrohet më së shpeshti në pjesën e parme rreth gishtrinjëvë, këmbëve, dhe në qoftë së nuk shërohet shumë shpesh përfshinë edhe pjesën e thonjëve dhe vet thonjët. Shputa atletike paraqet infeksion mjaftë të përhapur të lëkurë së këmbëve dhe pjesa më e madhe e njerëzve e përjetojnë së paku një herë në jetë. Sëmundja manifestohet më lajmërimin e luspave, zbokthit dhe krijimit të plasaritjeve në lëkurë në mes te gishtrinjeve të kembëve kryesisht (mes gishtit të parafundit dhe gishtit të vogël). Tek disa persona vjen deri tek lajmërimi I skuqjeve, tharjes dhe luspimit në pjesët anësore të këmbës dhe thembrrës. Shumë shpesh përjetohet ndjenja e kruarjes ose djegjes në themrra. Shpesh lajmërohet edhe kruarja intensive në e brendhsme të lëkurës duke u paraqitur edhe fluska te imëta. Duhet theksuar që shumë ndryshime të ngjajshe mund të ekspozohen edhe tek sëmundjet tjera të lëkurës së shputave siç janë dermatisi apo psoriaza, kështu qe për këtë arsyeje rekomandohet që para aplikimit të çfarëdolloj terapie të konsultohet mjeku - dermatologu me qëllim të diagnostifikimit të saktë dhe shmangjes së sëmundjeve tjera të ngjajshme për nga simptomat siç janë skuqja, luspimi dhe kruarja e lëkurës së shputave.

Infeksioni fungal shumë shpesh përfshine edhe thonjët e gishtave të këmbës. Në këtë rast thonjët marrin ngjyrë tjetër trashen shtresohen humbin shkëlqimin e ndonjëherë edhe pjesërisht bihen. Këto ndryshime të pllakave të thonjëve mund të jenë të shkaktuara edhe nga lëndimet, mplakja e shkaktarë mund të jetë edhe psoriaza.

Kush ka predispozita që ti lajmërohen këpurdhat në gishta e shputa?

Këpurdhat shumë lehtë barten me kontakt direkt apo indirekt nga këndet e pishinave, banjot, mbathjet, çorapat dhe dyshemet në zhveshtore (në qoftë se nuk barten mbthathje). Rreziku për sëmundje nuk është i njejtë për çdo person që i ekspozohet kontaktit me kërpudha dhe ai para se gjithash varet nga gjinia imunniteti mosha e personit si dhe nga sasia e lloji I kerpudhave të cilat kanë ardhur në kontakt me lëkurën. Në krijimin dhe lajmërimin e infeksioneve me kërpudha ndjeshem kontribon edhe djersitja e shputave, bartja e çorapave të ngushta dhe nga materiali jonatyror, sintetika etj. këpucët e ngushta si dhe mosfshirja dhe mostharja e shputave pas notit, dushit ose ushtrimeve.

Sëmundjeve të këpurdhave më së shpeshti u nënshtrohen sportistet aktiv të cilët shumë kohë kalojnë në atlete dhe mbathje sportive ose profesionale që shkaktojnë djersitje të këmbëve.

Cila është preventiva dhe çka duhet të bëhet që të ndalohet infeksioni I këpurdhave të shputave?

Lani me rregull këmbët, sëpaku një herë në ditë. Pas larjes mirë thani shputat me peshqir të paster veçnërisht pjesën në mes gishtrinjëve dhe shputës. Shpesh ndrroni çorapat dhe përkujdesuni që ato të jenë ekskluzivisht nga materialet natyrore. Në asnjë mënyrë mos shfrytëzoni mbathjet e huaja dhe shmangjuni bartjes së atleteve në çdo rast. Mbathni mbathje të hapura gjatë muajve të nxehta të verës. Në qoftë vuani nga diabeti është e nevojshme lujdes të veçantë të keni për shputat për shkak se infeksioni mund të merr formë serioze dhe vështirë sherohet dhe hiqet.

Tretmani dhe sherimi

Melemi i Maleve të Vjetra Balsam për Ekzemë dhe Psoriazë me ihtiol si përpërës kryesor aktiv ekspozohet përveç tjerash në qoftë se mund të themi ashtu ka veprim magjik në kërpudha. Tretmani është relativisht i shpejtë dhe efikas. Lyerje me shtresë të hollë dhe shtrirje e mirë në pjesët e dëmtuara të lëkurës, 1-2 herë në ditë, për ca javë sjell përmirësim drastik. Kruarja, zbokthi, luspimi zhduken kurse lëkura JUAJ merr pamje të shëndoshë dhe normale.

Më shumë rreth tretmanit mund të lëxoni këtu.